Allsvenska säsongen 2016/2017

Foto: Lars OA Hedlund
Foto: Lars OA Hedlund

I och med förra helgens slutsammandrag i elitserien och superettan är den allsvenska säsongen 2016/2017 färdigspelad och det är dags för en summering.
Sammantaget kan sägas att det gått bra för alla våra fyra lag. Såväl tredje- som fjärdelaget kunde bli seriesegrare genom att vinna i slutronden.

För Kungstornet 4 saknades en halvpoäng, som framgår av detta matchreferat som Tommy författat:

”Kungstornet 4 – Wasa SK 4
I söndags var det seriefinal i Stockholmsserien div 5. I den mötes Kungstornet 4 och Wasa SK 4. Förutsättningen inför matchen var att Wasa lede serien på 8 poäng och 141/2 partipoäng och Kungstornet var tvåa på 8 poäng och 121/2 partipoäng. För att vinna serien var alltså Kungstornet tvungna att vinna matchen.
Vi orkar tyvärr inte med att vinna utan matchen slutar efter en viss tur oavgjort.
Grattis till Wasas unga och lovande lag.

Kungstornets lag Wasas tvärhands höga lag
Mikael Sundman – Hugo Wernberg (född 2006)
Mats ”Ankaret” Jonsson – Ludwig Sandhu (född 2007)
Tommy ”Mr Bech” Kristensen – Joar Östlund (född 2005)
Alex ”Kapten Picard” Koffler – Philip Rosell (född 2003)
Pascal ”Konstnären” Fogelberg – Bobbo Spetz (född 2006)

Bord 1 Hugo – Mikael 1-0
Det parti som slutade först. Svart säger att han kom ut helt ok i öppningen. Omkring drag 15 inser svart att han gjort bort sig när han ställer ner en pjäs. Svart tar två pjäser för damen. Vit behåller skickligt sitt försprång och vinner partiet. Respekt till nya generationen enligt Sundman.

Bord 2 Mats – Ludwig 1-0
Mats säger att det var en spännande öppning där vit fick terrängfördel. Svart försvarar sig enkelt, elegant spel.
Omkring drag 20 får vit in först d5 och sedan c5 och svart får en instängd springare på a8. Den här bestående fördelen leder till att svar offrar pjäs i ett desperat försök att få igång motspel. Offret stärker bara Mats ställning

Bord 3 Joar – Tommy remi
En Caro-Kann. Vit spelar med taktiken att svart ska tappa tålamodet och överspela sin ställning. Det händer inte och i 33 draget enas spelarna om remi.

Bord 4 Alex – Philip 1-0
Borde nog vit ha förlorat. Efter ett mindre lyckat mittspel kom vit under press och går in i ett damslutspel med bonde under. Svart tar en bonde till och snabbt som en kobra hugger vit och spelar f5 och får ett otäckt motspel. I tidsnöd spelar svart fel och förlorar partiet. Svart kunde ha räddat remi vid korrekt spel, men det är ju lättare sagt än sett när man är under stress.

Bord 5 Bobbo – Pascal 1-0
Det blev ett Pirc/modernt parti. Efter att ha spelat mittspelet fel står svart i en trång och passiv ställning. I ett försök att aktivera sina pjäser spelar svart Td6. Som en blixt från en klar himmel dundrar vit in Sc4 och det är en gaffel på torn och dam. Efter kvalitetsförlusten är partiet förlorat för svart.”

Länk till serietabell: http://www.schack.se/allsvenskan/stockholm-2/

Följande deltog i Kungstornet 4 under säsongen (11 spelare):

4 partier
Alex Koffler 4 p
Mats Jonsson 2 p
Pascal Fogelberg 2 p

3 partier
Tommy Bech Kristensen 1,5 p

2 partier
Robert Gärdsberg 1 p

1 parti
Todd Daugherty 1 p
Jan Rabe 1 p
Karl Lundbäck 1 p
Stefan Nyberg 1 p
Nina Roghed 0,5 p
Michael Sundman 0 p

Tommy Bech Kristensen
Tommy Bech Kristensen

Bättre gick det för Kungstornet 3 i sin seriefinal i div2 grupp 3. Motståndarlaget Sandviken kom endast med 7 man så vi fick en drömstart med en w.o.-seger och snabba vinster för Matts och Lennart. Allt var lugnt, men det skulle hårdna till betydligt.
Gunnar satte bort sig, förlorade material och fick till slut ge sig i ett slutspel med kvalitet under.
Ett ögonblicks ouppmärksamhet av Haroon i en jämn ställning innebar att motståndaren fick in en springare med förlamande verkan och partiet gick sedan inte att rädda.
Plötsligt kändes utgången inte given längre. Både Ulrik och Stefan var pressade men kämpade till sig remier. Viktors parti hade svängt lite fram och tillbaka men till slut kunde han avveckla till klar remi.
Därmed var matchen och seriesegern klar! Mycket oväntat och roligt. Det blir en intressant utmaning för tredjelaget att försöka klara sig i ettan nästa säsong. Svårt men inte omöjligt.

Länk till serietabell: http://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=4153

Följande deltog i Kungstornet 3 under säsongen (19 spelare):

6 partier
Stefan Nyberg 3,5 p

4 partier
Matts Unander 4 p
Peter Mozelius 3,5 p
Gunnar Eketrapp 3 p
Ulrik Svensson 2,5 p
Kjell Jernselius 2,5 p

3 partier
Marin Sikiric 2,5 p
Niklas Hedlund 1 p
Karl Lundbäck 1 p

2 partier
Per Isaksson 1,5 p
Michael Sundman 0,5 p
Urban Vikström 0,5 p

1 parti
Lennart Evertsson 1 p
Jesper Thiborg 1 p
Alex Koffler 0,5 p
Viktor Thorell 0,5 p
Haroon Azizi 0 p
Tommy Bech Kristensen 0 p
Mats Jonsson 0 p

Kjell Jernselius & Karl Lundbäck
Kjell Jernselius & Karl Lundbäck

Förra året var Kungstornet 2 oerhört nära att vinna div.1 och avancera till superettan. En retfull och onödig förlust mot Horndal i sista ronden förstörde festen.
Därför var revanschlusten stor inför säsongen. Men förhoppningarna minskade betydligt när lottningen visade att vi hamnat i div.1 norra tillsammans med Solna, SödraSASS, Luleå och framför allt Wasa, som plötsligt hade förstärkt med Pia Cramling, Juan Bellon samt en stark spansk IM Carlos Suárez Garcia. Och som om inte det var nog, klubbens gamla toppspelare Wedberg och Hellborg, som knappt spelat något på flera år, fick plötsligt lust att göra comeback.
Som väntat var också Wasa totalt överlägsna. De vann alla matcher och tog 43 partipoäng. T.o.m. 0,5 partipoäng mer än Kungstornet vann samma serie fyra år tidigare! Förmodligen kommer de också att fortsätta raka spåret upp i elitserien, liksom vi gjorde.
I övrigt blev det knappa förluster mot Solna och SödraSASS samt vinster mot övriga lag. Inför sista ronden fanns chans att ta andraplatsen men de övriga resultaten gick inte vår väg och vi blev i stället 4:a.
Ändå godkänt. Målsättningen för andralaget är att gå upp i superettan men eftersom det var praktiskt taget omöjligt i år då Wasa var så starka är det egentligen ointressant om det blir 2:a eller 4:e plats. Vi hoppas på bättre lottning nästa år. Då är det dags!

Länk till serietabell: http://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=4146

Följande deltog i Kungstornet 2 under säsongen (16 spelare):

7 partier
Jan Peter Palmblad 4 p
Anders Owen Jansson 2,5 p

6 partier
Kaj Engström 3,5 p
Per Vallin 2,5 p

5 partier
Haroon Azizi 3,5 p
Gunnar Holmquist 3 p
Lennart Evertsson 2,5 p

4 partier
Torbjörn Glimbrant 2,5 p

3 partier
Rasmus Holving 1,5 p

2 partier
Matts Unander 1 p

1 partier
Henrik Boström 1 p
Anders Larsson 1 p
Karl Lundbäck 1 p
Ulrik Svensson 0,5 p
Urban Vikström 0,5 p
Fredrik Widlund 0 p

Haroon Azizi
Haroon Azizi

Kungstornet 1 gjorde sin tredje och hittills klart bästa säsong i elitserien. Nu känns det som att vi definitivt har etablerat oss i högsta serien och på allvar kan hota även de bästa lagen. Här en snabb rekapitulering rond för rond:

Rond 1. Kungstornet – Team Viking 2,5-5,5. Betydligt jämnare än vad resultatet visar. Vinstställningar för Oskar och Arvid som bara resulterade i 0,5 poäng. Å andra sidan höll Mårten mirakulöst remi i ett till synes förlorat tornslutspel.

Rond 2. SK Rockaden, Stockholm – Kungstornet 5,5-2,5. Ännu en förlust med klara siffror. Men den här gången inget att diskutera om. Enda matchen under säsongen där vi inte var i närheten av att ta poäng.

Rond 3. Lund – Kungstornet 5-3. Förra året vann vi mot Lund och det var inte så långt ifrån nu heller. Åtminstone oavgjort hade varit rättvist. Remierna för Patrik, Fredrik och Anders L var värda mer.

Rond 4. Eksjö – Kungstornet 3,5-4,5. Säsongens bästa match och väldigt viktig seger som gav skönt självförtroende och känsla av säkerhet inför fortsättningen.

Rond 5. Kungstornet – Farsta 4-4. Ett toppat Farsta tycktes ha grepp om matchen men stark finish av Mårten och Oskar räddade oavgjort.

Rond 6. SK Rockaden, Umeå – Kungstornet 2,5-5,5. Inget storspel men ändå bekväm seger.

Rond 7. Malmö AS – Kungstornet 5-3. Mycket jämn match mot kometlaget Malmö AS. Ledning 3-2 med tre ovissa partier kvar. Goda chanser till minst oavgjort men i stället släppte vi alla tre och förlorade.

Rond 8. Kungstornet – Limhamn 3,5-4,5. Ännu en stenhård match mot ett bra lag som slutade med knapp förlust. Kunde gått bättre, Mårten, Johan och framför allt Torbjörn hade bra chanser.

Rond 9. Kungstornet – Manhem 6-2. Mycket övertygande avslutning mot redan nedflyttningsklara Manhem.

Länk till serietabellen: http://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=4144

Följande deltog i Kungstornet 1 under säsongen (11 spelare):

9 partier
Fredrik Andersson 5,5 p
Mårten Aronsson 5 p
Oskar von Bahr 4,5 p
Johan Henriksson 4 p
Anders Bäcklund 3 p

8 partier
Patrik Lyrberg 3,5 p
Anders Larsson 3 p

4 partier
Arvid Wikner 2 p

3 partier
Slavko Cicak 2 p
Torbjörn Glimbrant 1,5 p

1 parti
Gunnar Holmquist 0,5 p

IM Oskar von Bahr
IM Oskar von Bahr

Slutligen vill jag tacka alla som varit med och bidragit till att klubbens tionde säsong blev så lyckad. Naturligtvis gläds vi åt de goda resultaten men ännu viktigare är den goda lagmoralen, kamratskapen och att vi har det roligt tillsammans. Det är ju därför vi håller på och också en förutsättning för att lyckas.

/Matts Unander

Lämna en kommentar