Lag-DM elit

Lag Lyrberg dvs Kungstornets förstalag har spelat den fjärde ronden i Lag-DM. Man möte där SK Rockaden.
I en inte allt för spännande match blev det seger med 9 – 5. Eftersom Wasa lyckades med bedriften att besegra Sällskapet
med samma siffror så fortsätter kampen om distriktsmästare titeln mot dem. Det är fördel för Wasa med 1.5 partipoäng.

Även om inte matchen var spännande så fanns det spänning i enskilda partier. I Patriks parti mot GM Erik Blomqvist så fanns det ett och annat intressant ögonblick.

I c:a nedanstående ställning bjöd Patrik remi

Patrik har gjort en liten rundtur och tittat på de övriga partierna och konstaterat att vi står bättre på så pass många bord att vi troligen kommer att vinna matchen. När han kommer tillbaks till sitt parti erbjuder han remi. Erik avböjer.

Några drag längre fram har vi nåt följande ställning

Här har Erik lyckats med att gardera g7 men också skapa ett matthot. Att Erik lyckades gardera var lite oväntad och ingick inte i Patriks plan. Återstår bara för honom att knipa löparen på g6. Ger pjäs och ett hål för kungen att krypa ut genom. Matthotet blev ett matt hot.

Ytteligare några drag fram är vi i denna inressanta ställning

Jo vi är i en ställning där Patrik släpper/tappar (stryk det som inte önskas) damen. Enligt Patriks bedömning är det möjligt att hålla remi. Svart har en avlägsen fribonde som kan störa en del om han får möjlighet att avansera den. Men vit har också en del hot mot svarts kung. Det man kanske förväntar sig att svart ska spela i ställningen är Dh5+ med ett troligt dambyte och vissa remichanser. Nu väljer inte svart schacken på h5 utan damvinsten och marschen mot undergången

Här är slutställningen där Erik ger upp

Matt i tre går kanske att förhindra om svart spelar något annat än Dxc4. Det hjälper dock inte. Ska svart förhindra omedelbar förlust måste han ge material.

Spännande avslutning av Lag-DM förväntas den 28 januari då Kungstornet möter Farsta och Wasa möter Rockaden.

Lämna en kommentar