Per Vallin

Per har hastigt och mycket olustigt lämnat oss.

Vila i frid Per

Robin minns en vän

Det var med bestörtning som vi mottog beskedet att ännu en av Kungstornets medlemmar hastigt ryckts ifrån oss mitt i livet.

Per Wallin (han stavade sitt efternamn så när jag lärde känna honom som barn) var en multibegåvad, humoristisk och karismatisk person och min allra närmaste vän under många år i vår ungdom.

Som vuxen drabbades han av problem varför vi en tid förlorade kontakten, men återupptog den i Kungstornet där Per även kunde återknyta bekantskapen med flera andra av sina schackkamrater och visa att spelstyrkan fanns kvar trots många år av inaktivitet.

Som schackspelare var Per mycket talangfull och tillhörde under hela juniortiden landets allra främsta i sin årskull.

Bland framgångarna märks bland annat segern i Riltonkadetten 1989/90, trots att han var två år yngre än de äldsta deltagarna.

Ett minne som etsat sig fast är från öppna Junior-SM i Sollentuna 1995 där regerande Europamästaren för kadetter Aliaksei Charnushevich gästade med ett för sammanhanget hisnande elotal på 2380. Vitryssen krossade allt i sin väg tills han mot slutet av turneringen ställdes mot Per. Efter att ha erhållit en överlägsen ställning ur öppningen som vit såg storfavoriten ut att svepa ännu en tafatt hemmaspelare åt sidan utan besvär. Men att Per var en finurlig och i det närmaste outtröttlig försvarare var något som en alltmer frustrerad blivande stormästare så sakteliga skulle bli varse. Efter sex-sju timmar återstod bara ett parti i hela spellokalen vars stora skara följare fick bevittna en oväntad upplösning då Per till synes uppgivet gav ifrån sig en andra bonde, bara för att forcera sin förbluffade motståndare in i ett olikfärgat löparslutspel där inte fanns någon väg framåt.

Att mista både Per och Rasmus, två så varma människor och nära vänner, inom så kort tid känns ofattbart.

Jag kan inte återuppspela ett enda av våra tusentals blixtpartier i huvudet, men kommer aldrig att glömma våra skratt, våra sånger och vår tid tillsammans både vid och utanför brädet.

/Robin Johansson

Lämna en kommentar