Den här typen av ställningar med dynamisk kompensation för material kan ofta vara ganska svårspelade och diagramställningen borde inte vara ett undantag. Svart är vid draget och uppgiften går ut på att hitta den enda fortsättningen som låter svart bevara jämvikten. Ett par precisa drag framåt bör ha hittats innan det är dags att konsultera analysprogrammet.
De två sista dragen innan diagramställningen var 26…d4-d3 och 27.Tb6-d6. Den som önskar en bonusuppgift kan fundera kring hur svart hade möjlighet att ta över initiativet istället för att spela 26…d3.
En hederlig klassiker 😉 Dxf7+ …Txf7 Td8#.
Detta behövs stoppas. Funderar på …Le4, garderar d3 samt öppnar upp garderingen på f7 för tornet. Det är vad jag skulle spelat på intuition.
Om inte d3 skulle spelats så skulle jag försöka ha kvar min bonde kedja och sätta tornen bakom. I den fasta ställningen ser jag inget annat än idén med …La6 och …Td7 eller Te7 för att hotta springaren 🙂
menade såklart Lc8, inte La6! 😁
27…Le4 är ett bra försök som parerar vits primära hot som du mycket riktigt identifierade. Nackdelen med 27…Le4 är att det inte sätter tillräcklig press på vit som har ett materialövertag. Vit kan spela 28. h3 med iden Kh2 som skulle låta honom konsolidera ställningen med goda utsikter att konvertera fördelen.
Det stämmer att bonusuppgiftens lösning börjar med 26…Lc8. Som ett exempel på en viktig skillnad jämfört med partifortsättningen: efter 27. h3, d3 28.Td6 kan svart spela Td7 som möjliggjordes av Lc8 och efter att svart åtminstone återställer materialbalansen kommer han ha en klart fördelaktig ställning.