Kungstornet III i lag DM

Kungstornet III som spelar i div 3 är i en liten nästan kris i och med att man är på nedflyttningsplats. Innan ronden så delade laget, nåja partipoäng gäller så man delar inte, men laget hade samma poäng som näst sista laget Seniorschack Stockholm. I fjärde ronden, den som spelades igår, möter man alltså det på pappret något starkare Tyresö SK och man måste vinna. Tyresö SK har innan ronden 3 poäng och ligger på en fjärde plats. Kungstornet III har 2 poäng och är som sagt på sjätte och sista plats och oroväckande nära nedflyttning.

I Kungstornet III spelar denna kväll. Niklas, Stefan, Thomas S, Michael, Tomas C, Kjell, Radu och Alex. Ranking mässigt är det lika på första bord, fördel Tyresö på 2, 3, 4, 5, och 6 och till sist fördel Kungstornet på bord 7 och 8. Oro är inget som Kungstornet III spelare känner utan man går ut max och ökar långsamt med Radu ledande härförare. Ja Radu gjorde processen kort med sin motståndare. Tyresö spelaren gav inte upp trots att han tappade torn tidigt utan kämpa på till han blev matt. 1-0 till Kungstornet. När sedan Thomas S och Alex vann över sina motståndare så står det 3 – 0 till Kungstornet. Det här verkar bli sån där kväll när väldoft och vin flödar.

Säg den glädje som varar för evigt. Tyresös spelare har inte förstått att det är dax att ge utan först reducerar de till 2 – 3 när Thomas S och Michael får bita i gräset. När sedan Stefan förlorar är det hastigt och olustigt 3 – 3. Hua! Hur ska det här sluta? Är vi på väg att förlora? Är vi fastspikade i botten av tabellen och klara att flyttas ner?
Inte då för nu kliver Kjell, som spelar svart, in på banan. Ja han har ju varit med från början och spelat bra. Han har en ställning där han är bonde upp och har en viss press på motståndaren. Övrigt material är varsin dam och springare.
När vi gör ett litet nedslag i partiet har Kjell erbjudit dambyte vilket vit mycket förståndigt avböjer. Några drag senare försvagar vit sin Kungsställning. I stället för att konstatera att ställning inte är helt säker försöker vit sig på att vara offensiv och schacka med damen på e8. Draget kunde ha varit fint om inte svart som går undan med kungen till h7 och tar bort alla eventuella försök till remischackar hade haft ett starkt motspel. Det är möjligt att vit bara såg möjligheten att vinna i vart fall en av de två bönder han efter schacken hotar och inte hoten mot egna kungen. Ligger man under med bonde så kan det ju vara bra att jämna ut antalet men det faller ju helt inte om damen därmed helt tas bort från försvaret. Hoten är mot kungen och på första och andra raden då gör inte en dam så mycket nytta om den står på åttonde raden och inte har någon möjlighet att komma tillbaks till första raden. När vit sedan av någon oklar anledning ställer springaren på h2 så är det efter en springarschack från svart matt inom några drag. Nu ger vit upp! Hurra! Ställningen är nu 4 – 3 till Kungastornet.

Då är det bara ett parti kvar nämligen Niklas (svart) parti. I ett slutspel med torn, springare och lika bönder ger svart bort en bonde och hamnar under viss press. Den här extra bonden bli en fribonde som hamnar på f7. Efter diverse avbiten får svart slå bonden på f7 och partiet menar ut i remi och slutresultatet blir 41/2 mot 3 1/2 till Kungstornet. I och med att både Kristellen II och Seniorschack Stockholm förlorade så gjorde vi ett hopp i tabellen till tredjeplatsen. Sist är nu Seniorschack och med sämre partipoäng än Kungstornet. I sista ronden möte Kristallen och Seniorschack och kan Kungstornet göra ett bra resultat, helst vinna, mot tvåan Järfälla så borde fortsatt spel i div 3 nu vara något så när säkert.

Lämna en kommentar