Chess Team Battle rapport från Anders

Några betraktelser om Kungstornets första Chess Team Battle den 5 april

Kungstornet deltog i sin första Chess Team Battle den gångna söndagen. Resultat från tävlingen kan man finna här: https://lichess.org/tournament/vd7l0duoSjunde plats av tio är kanske inte så mycket att skriva hem om, men de flesta stod för godkända insatser samtidigt som vi klarade oss kvar i division två med god marginal och således anser jag att debuten i SSF:s onlinetävling för lag får anses vara adekvat. När man själv spelar så har man väldigt begränsad översikt över hur det går för de övriga lagmedlemmarna och detta beror på att onlineturneringar typiskt sett har väldigt lite nedtid. För den som tävlar påminner lagtävlingen mer om en individuell turnering, men som åskådare ska det däremot inte vara några problem att följa det lag som man önskar välgång.

En ny tävlingsform ger naturligtvis upphov till många intryck, men det som efter ett par dagars reflektion sticker ut är vikten av momentum. Min inledning var bedrövlig med en remi i första ronden med motsatsen till mersmak och i andra ronden råkade jag ge upp istället för att bjuda remi i ett stendött slutspel. I den tredje ronden omvandlade jag klar fördel till klar förlust inom loppet av ungefär fem drag, men detta visade sig bli en viktig vändpunkt för min turnering eftersom jag därefter blev tillräckligt irriterad för att börja spela mycket bättre. Jag vann den tredje rondens totalförlorade mittspel ganska övertygande och därefter rullade min turnering på. Ett av mina bättre partier var mot Rauan Sagit och eftersom Lichess har en mycket bra analysfunktion kan man gå igenom partiet i viss detalj här: https://lichess.org/LKjfT6pG/black. Momentum är även något som premieras av Lichess turneringsalgoritm, eftersom man efter två raka vinster istället för två får fyra poäng för varje efterföljande vinst i rad.

De här onlineturneringarna är ett mycket bra initiativ från SSF:s sida och det finns nog en god chans att de kommer förbli ett bestående inslag även efter att dessa bisarra tider övergår till lite mer normala tider. Förhoppningsvis bidrar denna text med lite information och kontext angående en för svenska förhållanden nyare schacktävlingsform.

Anders Bäcklund

Lämna en kommentar