Lite slutspelsträning inför Jul

Kanske dags för lite slutspelsträning så här inför jul? Ställningen nedan är från ett nyligen spelat blixtparti och det som gör den lämpad som en träningsuppgift är att det trots begränsat material finns flera tillgängliga planer och finesser. Klart är att vit står bättre tack vare möjligheten att skapa en avlägsen fribonde, men det är också klart att ställningen inte är lättspelad eftersom ett starkt analysprogram gjorde väldigt olika ställningsbedömningar beroende på sökdjup.

Svart är vid draget och hans huvuddrag kan avgränsas till 27…e5, 27…f5 och 27…b4. Rekommenderat träningssätt är att analysera planer och varianter för varje huvuddrag först innan konsultation av schackmotor. 

Om den här typen av träningsuppgifter är av intresse får ni gärna lämna en kommentar till det här inlägget.

2 svar på ”Lite slutspelsträning inför Jul”

  1. Min känsla var att vit vinner efter 1..f5 eller 1..b4 men jag trodde att svart skulle kunna hålla ställningen med 1..e5 eftersom vit då inte kan aktivera kungen. På Kb4 är exd4 irriterande. Enligt Smallfish på mobilen kan dock vit vinna ändå. Jag underskattade hur mycket dubbelbonden försämrar svarts ställning. Om f7-bonden stått på g-linjen istället verkar det vara remi lätt remi. Trevligt initiativ med träningsuppgift. Dock tror jag att det är bättre med ställningar som inte är rena bondeslutspel eftersom man lätt blir lite matt och förvirrad av alla myriader av möjligheter som uppstår om man försöker räkna varianter.

    Svara
  2. Tack för intressant återkoppling!

    Det var en väldigt intressant observation att det just är dubbelbonden som gör skillnaden. Det är nog fortfarande fullt möjligt att gå fel, men om svart hittar uppställningen med g5, f6 och e5 håller han enligt mitt program mycket riktigt remi. Annars kan jag bara hålla med om att det är lite överraskande att ursprungsställningen är förlorad även om det så klart krävs en hel del precision för att inte tillåta remichanser.

    Invändningen om att träningsuppgiften kanske inte var helt trivial stämmer naturligtvis. Anledningen till att jag tog just den här ställningen var att den dök upp i ett av mina blixtpartier och jag tyckte den var tillräckligt intressant för att användas som träningsunderlag.

    Svara

Lämna en kommentar